Νοερή προπόνηση-απεικόνιση

Ο George  Best (βετεράνος ποδοσφαιριστής)  που δεν ζει πια, είπε : «Την παραµονή του αγώνα ξάπλωνα στο κρεβάτι µου, σχεδιάζοντας τι θα έκανα την επόμενη µέρα. Συχνά, φανταζόμουνα να περνώ την µπάλα ανάµεσα από τα πόδια του αµυντικού που ήξερα πως θα µε μάρκαρε την επόμενη µέρα. Στο παιχνίδι επαναλάμβανα ακριβώς το ίδιο»

Ο George Best έκανε μια νοερή απεικόνιση, δηλαδή  αναπαρήγαγε με τη τεχνική της νοερής απεικόνισης θετικές εικόνες, όσον αφορά μια συγκεκριμένη κίνηση. Έπλαθε εικόνες  βοήθεια της φαντασίας του με  με σκοπό να διευκολύνει την μάθησή του ,να μειώσει τα λάθη του και να μεγιστοποιήσει την απόδοση του.

Την νοερή  απεικόνιση βλέπουμε  συχνότερα σε αθλητές  ρίψεων και  αθλητές των αλμάτων να αναπαράγουν μια φυσική δεξιότητα φανταστικής κίνησης, χωρίς όμως στην πραγματικότητα το σώμα να κινείται ,είναι η δημιουργία εικόνων σύμφωνα πάντοτε με τις εμπειρίες και τις αγωνιστικές παραστάσεις του κάθε αθλητή.

Οι αθλητές χρησιμοποιούν την τεχνική της νοερής απεικόνισης για γνωστικούς σκοπούς  στην αρχή κάθε περιόδου και  τον τρόπο αυτό φαντάζονται την ακριβή εκτέλεση της κίνησης η ακόμα και της στρατηγικής του κάθε παιχνιδιού .

Η νοερή απεικόνιση χρησιμοποιείται όμως και για λόγους παρακίνησης  κατά την αγωνιστική περίοδο όπως  και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Την τεχνική της νοερής απεικόνισης την χρησιμοποιούν οι αθλητές πριν από κάποια ενέργεια κατά την διάρκεια του αγώνα ,στο διάλειμμα ,  πριν τον ύπνο ,  ακόμη μετά το πρωινό ξύπνημα. Η συχνότητα  χρήσης της τεχνικής της νοερής απεικόνισης  συμβάλει στην μεγιστοποίηση της απόδοσης και μείωση λαθών.

Οι νικητές βλέπουν αυτό που θέλουν να συμβεί …..οι ηττημένοι βλέπουν αυτό που φοβούνται ότι θα συμβεί.

 

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

   

Το πιο σημαντικό στοιχείο στην ομαδική συνεργασία είναι η επικοινωνία , έτσι και στα ομαδικά αθλήματα θεωρείται  πρωταρχικός λόγος για την ορθή επικοινωνία.

Η πραγματικότητα : κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα συμβαίνουν  διάφορες αγωνιστικές καταστάσεις που είναι περισσότερες από 1000. Οι παίκτες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού καλύπτουν από 10-14 χιλιόμετρα. Οι παίκτες δεν συμμετέχουν στο παιχνίδι δηλαδή κάθονται ακίνητοι το 17% το 40% περπατούν και το υπόλοιπο 43% τρέχουν. Από το ποσοστό του 43% οι παίκτες τρέχουν με διάφορες ταχύτητες , από πολύ υψηλή, υψηλή, μέτρια και χαμηλή ταχύτητα.

Η σκέψη των παικτών όπως και η ενέργειά τους είναι εστιασμένη στο παιχνίδι, που άλλοτε είναι κάτοχοι της μπάλας και άλλοτε όχι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν ο παίκτης δεν τρέχει δεν συμμετέχει και στο παιχνίδι νοητικά.  Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχει η καθοδήγηση του αγώνα  , οι παίκτες βρίσκονται σε κατάσταση στρες πριν το παιχνίδι ,κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και μετά το παιχνίδι. Η καθοδήγηση κατά την διάρκεια έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας λόγω των καταστάσεων που προαναφέρθηκαν.

Ειδικοί στην επικοινωνία αναφέρουν ένα  αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο θα πρέπει να τηρείται για να υπάρχει αποτελεσματική καθοδήγηση. Υποστηρίζουν ότι κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ακούμε τα μισά από όσα λέγονται ,προσέχουμε τα μισά ,κατανοούμε τα μισά, πιστεύουμε τα μισά και θυμόμαστε τα μισά, καταλήγοντας από το 100% των λεχθέντων στο μόλις 3,125%.

Αν συνδέσουμε τώρα την διαδικασία της επικοινωνίας σε χρόνο που ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες, τότε μάλλον τα ποσοστά επικοινωνίας μειώνονται περισσότερο.

Αν ο επαγγελματίας προπονητής γνωρίζει την διαδικασία της επικοινωνίας θα περιμένει και  το ανάλογο αποτέλεσμα στα ερωτήματα που τίθενται κατά την διάρκεια του αγώνα.

 Όταν θέλεις να διορθώσεις κάποια λειτουργία στο ποδόσφαιρο κατά την διάρκεια του αγώνα, θα πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη την διαδικασίας της ορθής επικοινωνίας , τους λόγους και τους κανόνες που την διέπουν , διαφορετικά καταλήγεις να περιγράφεις καταστάσεις ( speaker),όπως ο φίλαθλος που σπεύδει να αναδείξει μια  κακή λειτουργία και την άμεση διόρθωσή της, που τελικά δεν διορθώνεται.

 

Ανάλυση παιχνιδιού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και η χρησιμότητά της για την διόρθωση λαθών στο παιδικό –αναπτυξιακό ποδόσφαιρο.

Ανάλυση παιχνιδιού ,δεν είναι μία απλή ορολογία η οποία χρησιμοποιείται συχνά στο ποδόσφαιρο, αλλά είναι μια επιστήμη που συνθέτει όλες τις άλλες που είναι χρηστικές για το ποδόσφαιρο.

Δεν απαιτούνται μόνο όμως οι γνώσεις των επιστημών αλλά και η εμπειρική γνώση του παιχνιδιού, η οποία σε συνδυασμό με τις ικανότητες του προπονητή γίνεται απαραίτητη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Οι ατομικές ,υποομαδικές ,ομαδικές συνεργασίες των παικτών αναλύονται σε βάθος και με λεπτομέρεια , κάθε στιγμή ,κάθε λεπτό αποτυπώνεται και αναλύεται η κάθε αγωνιστική ενέργεια ,έτσι ώστε το αποτελέσματα των περιεχομένων της προπόνησης να είναι να είναι πραγματικά , ρεαλιστικά.

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί η κατάλληλη μέθοδος και τα περιεχόμενα της διδακτικής.

coach: pelidis G.

                             ΖΩΝΕΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ 

Ο όρος ζώνες καρδιακής συχνότητας αναφέρεται στα επίπεδα έντασης, που έχουμε επιλέξει να κυμανθεί η άσκησή μας για να πετύχουμε τους ατομικούς στόχους.

Το θέμα είναι να μπορούμε να διαμορφώσουμε τις ζώνες καρδιακής συχνότητας έτσι ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο επίπεδο έντασης που θα είναι το ιδανικό για τον καθένα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε την μέγιστη καρδιακή συχνότητα (Μ.Κ.Σ)

Ένας απλός τρόπος για να βρεθεί είναι μια απλή πράξη δηλ να αφαιρέσουμε από τον αριθμό 220 την ηλικία μας, παράδειγμα άντρας 55 ετών θα έχει περίπου 220-55=165 παλμούς ανά λεπτό μέγιστη καρδιακή συχνότητα περίπου, και λέμε περίπου γιατί δεν είναι ακριβείς η τιμή, αλλά δεν παύει να είναι μία ένδειξη που θα καθοδηγεί την ένταση που θα επιλέξουμε για το επίπεδο έντασης της άσκησής.

Αξιόπιστος, έγκυρος και αντικειμενικός τρόπος την την μέτρηση της μέγιστης καρδιακής συχνότητας είναι η μέτρηση από ειδικό σε δαπεδοεργόμετρο.

Οι κατηγορίες των καρδιακών ζωνών είναι 5 και η κάθε μία παρέχει διαφορετικά πλεονεκτήματα.

 

ΠΡΩΤΗ ΖΩΝΗ

Healthy heart zone

Είναι η πρώτη κατηγορία και συνήθως κυμαίνεται σε ένα ποσοστό 50-60% των μέγιστων σφυγμών μας.

Είναι ο ευκολότερος και πιο άνετος τρόπος εκγύμνασης και είναι ιδανικός για ανθρώπους που μόλις ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής αλλά και για όσους δεν έχουν καθόλου καλή φυσική κατάσταση.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΝΗ

Fitness zone

Η συγκεκριμένη κατηγορία κυμαίνεται στο 60-70% των μέγιστων σφυγμών μας. Και σε αυτή την κατηγορία το 85% των θερμίδων που καίγονται προέρχονται από το λίπος, το 5% από την πρωτεΐνη και το 10% από τους υδατάνθρακες.

Όσον αφορά στην καύση του λίπους, αποτελεί ίσως την ιδανικότερη λύση.

 

ΤΡΙΤΗ ΖΩΝΗ

Aerobic zone

Η ιδανική λύση για όσους επιθυμούν να αυξήσουν την αντοχή τους για μεγάλες αποστάσεις.

Η ένταση κυμαίνεται στο 70-80% των μέγιστων καρδιακών παλμών. Βελτίωση καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας ,σύστημα πρόσληψης ,μεταφοράς και κατανάλωσης οξυγόνου. Σε αυτή τη ζώνη το 50% των θερμίδων που καίγονται προέρχεται από υδατάνθρακες και το υπόλοιπο 50% από το λίπος.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΖΩΝΗ

Anaerobic zone

Κυμαίνεται στο 80-90% των μέγιστων σφυγμών.

Παροχή μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας οξυγόνου που μπορεί να δεχτεί ο οργανισμός

Αφού η ένταση είναι κατά πολύ υψηλότερη, περισσότερες θα είναι και οι θερμίδες που καίγονται. Όμως το 85% των θερμίδων προέρχονται από υδατάνθρακες, το 15% από το λίπος και λιγότερο από 1% από πρωτεΐνη.

 

ΠΕΜΠΤΗ ΖΩΝΗ

Red line zone

Μέγιστος βαθμός έντασης της άσκησης 90-100% της Μ.Κ.Σ (μέγιστης καρδιακής συχνότητας)

Καύση θερμίδων πολύ υψηλή. Η ένταση της άσκησης είναι πολύ υψηλή και αναφέρεται συνήθως σε πρόγραμμα που ακολουθούν επαγγελματίες αθλητές.

Αυτό που προτείνεται στον μαζικό αθλητισμό, με την προϋπόθεση ότι ο αθλούμενος είναι υγιείς, είναι η 2η ζώνη που αναφέρεται στην περιοχή έντασης 65-75% της (Μ.Κ.Σ) μέγιστης καρδιακής συχνότητας όπου έχουμε βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνουvo.